Jag och min bagge

2013-06-30
18:54:47

En tur med vagn igen
Idag blev det en vända i sällskap med Anki och Torped igen. Hästen skötte sig (inte helt oväntat) fantastiskt!
Nu jobbar jag eftermiddagsskift till veckan och kommer förmodligen inte hinna till stallet något förrän nästa helg. Hoppas hästen äter en massa mat under tiden och blir lite rundare och goare de närmaste veckorna. Han är ju inte katastrofalt tunn, men lite mer hull över rygg och rumpa skulle inte göra något.
 
Betande ponnyhäst
 
På släp efter Torped
 
Gäspig (eller livsfarlig?) i hagen

I mitten av augusti har vi planer på att åka och visa de två godmodiga unghingstarna på sommarpremieringen på Wången. Det ska bli otroligt spännande!
 
 
 

2013-06-28
22:34:48

Nytt träns
Att åka och mysa med sin ponny efter jobbet, det är lycka det!
 
Idag fick han prova sitt nya träns, det passade någorlunda bra. Han får allt växa på sig lite så passar det ännu bättre! Vi var ute och gick en kort promenad också, han skötte sig fint. Blev lite mer tittig än när han promenerar med hästsällskap men han lugnade ner sig ganska snabbt. Som avslutning fick han prova tömkörningsgjorden också - han vinklade knappt på ett öra när jag la på den och spände fast den. Den var dock lite stor, men det kommer ge sig när han lagt på sig lite mer hull, jag tycker han är lite för tunn ännu.
 
Nytt träns till Snällhästen
 
I stallet finns det ju även några andra stjärnor, Maximus har ni redan sett bilder på men här kommer foton på ett par av de andra pållarna. I framtiden kan ni få bilder på de återstående som inte fastnade idag!
 
Torped
 
Zensy
 
Queen (som jag ridit från och till i ett antal år)
 
 
 
 

2013-06-25
22:06:00

På släp bakom vagn
I söndags när jag var i stallet så blev den lilla ponnyn verkad, så nu är alla fyra fötter nytrimmade! Hästen skötte sig utmärkt, lite stök med bakbenen, men ingen stor grej.
 
Idag var det dags för nya äventyr, jag och Anci hade planerat in en körtur där Fonell skulle få gå med på släp efter vagnen. Inga som helst problem! Han både skrittade och travade med. Lite ömfotad på grusvägen men bättre inne i skogen på den mjukare vägen. Torped var en utmärkt sällskapsfarbror/dragare att ha med sig på sådana påhitt!
 
Fonell 25 juni 2013
 
 

2013-06-24
20:47:41

Finaste lilla ponny
Kelgris

2013-06-15
20:43:00

Fonell
Fonell
 
e: Tyfon 617
u: Mariella 3922
 
Fonell 23 maj 2013
 
31 augusti 2014 (Foto: Anna Ericsson)
 
Fonell föddes den 10 maj 2012 på Lojsta hed, Gotland. Där levde han sina första elva månader, ända tills jag reste ner till Gotland för att göra fältjobbet till mitt examensarbete. Första dagen jag var där kom han fram och var nyfiken, jag lade märke till hans otroligt vackra ögon redan från första stund. Dagen därpå var jag där tillsammans med Ingvar, tillsynsman på Lojsta. Han sa genast att den där hästen minsann var till salu, skulle jag köpa honom? Jag sa bestämt nej, någon häst skulle jag inte ha!
 
Veckan gick, jag mätte mina träd i hösthagen och efter jobbet var jag ner till hagen och satt tillsammans med russen varje dag. Fonell fångade mitt hjärta utan att jag kunde göra något åt det. Men köpa häst, det skulle jag inte göra! Så kom lördagen den 13 april, jag skulle vara med och hjälpa till vid verkningen. Vi drev in alla baggarna i fållorna vid Gerums korsgata och efter verkningen så skiljdes de fyra unghingstar som gick kvar i flocken ut för att flyttas till två andra gårdar. Fonell och en osåld gul hingst åkte hem till gamla tillsynsmannen Börje i väntan på försäljning, medan två andra åkte till Ingvar. De skulle åka upp till en kvinna i Sundsvall kommande fredag.
 
Veckan som följde var turbulent, samtidigt som Skellefteå AIK spelade SM-final mot Luleå kände jag mig tom inombords när jag inte kunde hälsa på den där lilla bruna russkillen i hagen. På onsdagen var jag hem till Ingvar och han sa att han sålt en av hingstarna. Mitt hjärta hoppade över några slag tills han sa att det var den gula han sålt. Jag andades ut.
Vi fortsatte prata, jag ringde några samtal och sov på saken till torsdagen. Och då hade jag bestämt mig.
Fonell kunde jag bara inte lämna kvar på den gröna sköna ön!
 
Efter ett samtal med kvinnan från Sundsvall så fick jag skicka med min häst tillsammans med hennes upp till Sundsvall, och där hämtade jag honom en vecka senare. 
 
Fonell, Finellen, Fontanell, Vildhästen, Filur, Knashästen, Tokfrans och Fåntratten
- min kära ponny med många namn!
 
 Riden med sadel första gången

2013-06-15
20:21:44

Älskade häst
Igår efter jobbet så var jag så fruktansvärt trött att jag inte visste hur jag någonsin skulle orka köra bilen hem, den längre vägen förbi betet. Men jag gjorde det, och fina Fonell levererade energi till tusen!
 
När jag kom till hagen ropade jag på Fonell, och när han hörde mig så kom han och mötte mig, som alltid. Jag borstade av honom lite grann där i hagen och sen lade han sitt söta huvud mot min axel/överarm och skulle mysa. Vi brukar göra det, då står han där lutad mot min arm med ögonen halvslutna medan jag kliar honom. Det var den allra bästa stunden på hela den här veckan!
 
Jag är så otroligt nöjd att jag köpte honom, han fyller mig med glädje, lycka och energi bara genom att finnas till. 
 
Efter myset blev det bus med Maximus, gud så de håller på!
 
Vad du är fin, min kära lilla ponny!
 
Vänner
 
Hej och hå, busungar! 
 
Stegra sig, det kan han min skogsbagge!
 
Hästar överallt
 
 
 

2013-06-11
22:50:24

Äntligen bete!
Idag var det så dags!
Efter jobbet reste jag till Lockåsen och träffade Anki. Efter en snabb middag kopplade vi på transporten och styrde mot Brynje för att hämta Jordens åttonde underverk, ja, Fonell alltså!
 
Han gick in i transporten utan sturl, stod som ett ljus medan Anki stängde luckan bak och sen gjorde han inget väsen av sig på hela resan. Han åkte fastsatt i transporten för första gången! När vi lastade ur var han också lugn, väntade tills luckan och bommen var borta och sen backade han snällt av. Glad (och stolt) matte!
 
Hagen ligger ett par hundra meter från gården så vi ledde ner dem dit, det var lite livat i början eftersom alla Ankis hästar bildade välkomstkommitté! Han lugnade sig efter en bit och sen var vi framme vid hagen. Vi släppte de båda och sen var det skrik och pip och race runt hagen för hela slanten!
 
Några små filmer! 
 
 
 
Och så lite bilder förstås!
 
Lekkamraten heter Maximus
 
Stegra sig
 
Full fart!
 
Wroom!
 
Snygghästar!
 
Hallå, kan man tugga på dig lilla hästen?
 
 
Det här känns jättebra, de kommer ha så roligt framöver!
Nu ska jag sova, imorrn väntar ännu en utbildningsdag för sommarens jobb!

2013-06-10
20:49:09

Vildhäst på bakbenen!
Igår kom jag hem från Ume framåt eftermiddagen, efter att ha packat upp allt jag hade med mig hem för sommaren så bar det äntligen av till stallet igen!
 
Igår pysslade jag om honom med borstning, hovkratsning, kände och klämde lite på hela honom. De där bakbenen som han inte ville att jag skulle röra sist jag var hemma fick jag nu borsta och kratsa hovarna på. Fin duktig pålle!
Vi avslutade med att tränsa i boxen.
 
Tränsad Fonell
 
Idag tog jag med mig pappa till stallet och tänkte att han skulle vara assistent om jag behövde livräddning eftersom min plan för dagen var att gå en kort promenad med Fonell utan att ha hästsällskap med. Messa och Clinton var kvar ute i hagen, så att Fonell kunde både se och höra dem när vi gick iväg. 
 
Var ute 5-10 minuter, det gick ändå över förväntan, han försökte resa ett par gånger, men det var bara att parera och sen var det rätt lugnt. Att det blåste typ storm var väl kanske också lite av ett moment i det hela.
Imorrn ska han åka till Lockåsen (www.stormtorpet.se) på bete. Där ska han gå tillsammans med en shettisårshingst. Vad roligt de kommer att ha tillsammans! Ska prova filma det hela om jag hinner med.
 
Snett bakifrån
 
Pappa lyckades fånga en av resningarna på foto! Eller ja, han reste väl inte riktigt, studsade mer.