Jag och min bagge

2013-10-25
14:28:59

Kastrerad ponny
Igår var det så den stora dagen. Ponnyn skulle kastreras!
Efter att ha läst allt som finns att läsa om kastreringar, övervägt alla möjligheter och tillvägagångssätt så var det dags. Det blev en stående kastrering hemma i stallet. När jag bokade kastreringen var det minusgrader och torrt och fint väder, självklart har vädret nu slagit om till värmt och fuktigt - inte optimalt för att knalla runt med öppna sår direkt! Men men, det var iaf dags igår.
 
Lyckligt ovetande ponny på tork i boxen
 
Veterinären dök upp vid elvatiden. Fonell fick avslappnande inne i boxen först och sen fick han lugnande medel. När han var vinglig och sömnig ledde jag ut honom i gången där han sedan förbereddes noggrant inför ingreppet. Han tvättades med alla möjliga typer av medel och sprit för att området skulle bli riktigt rent. När allt sådant var klart lades lokalbedövning i testiklarna - vilket ponnyn ansåg som en väckarklocka och vaknade upp ur sitt drogade tillstånd. Han fick mer lugnande och blev snabbt helt lugn igen. Kanske lite för lugn eftersom han tippade omkull en gång, bara aatt rengöra och greja till skapet igen då innan det skulle skäras!
 
Superdrogad ponny med åsneöron - sista bilden som hingst
 
Ingreppet gick snabbt när han väl var lugnad och bedövningen hade verkat, chop chop så var hans kulor borta!
Efteråt piggnade han till rätt fort, och var förstås tvungen att bryta mot veterinärens råd om att inte äta på två timmar direkt. Halm har nog aldrig varit så gott som igår tydligen!
Nåväl, det gick ju bra ändå! 
 
Jag åkte till Rebecka och åt lunch och kikade på filmer på den nya hästen som vi ska hämta i helgen, och sen åkte vi till stallet igen. Fonell skulle vara inne resten av dagen på inrådan av veterinären, men jag tog ut honom på gången medan jag mockade lite i boxen. Han var superpigg och ville inte alls stå stilla!
Så det fick bli en kort skrittpromenad medan Rebecka tömkörde Sica. Fonell var mycket nöjd och glad - allra gladast blev han förstås när han fick hö efter promenaden också!
 
Idag har han fått smärtstillande och antibiotika (en säkerhetsåtgärd pga vädret och att han lade sig ner precis innan ingreppet). Han var sig själv - pigg och glad och med på allt! Vi tog en promenad med både skritt och trav för att hålla öppet såret så sårvätskan kan komma ut. 
 
Husse och Fonell på promenad
 
På väg över Tavleån
 
Fonell och jag
 
På promenix
 
Husse är bra att ha!
 
Fonell 25/10 vänster sida
 
Fonell 25/10 höger sida
 
Nu får vi hålla tummarna för att han fortsätter vara pigg, att såret inte blir infekterat och att allt sedan läker som det ska. Än så länge ser och känns allt i alla fall bra!
 
 
 
 
 

2013-10-22
22:28:00

Tömkörning, Annabesök och hängning
Igår följde min vän Anna med mig till stallet, det var riktigt mysigt med lite sällskap!
Jag fick ju också en assistent som kunde hjälpa mig med tömkörningen. Ponnyn kan numera starta, stanna och backa på kommando! Det här är ju jätteroligt, nu ska han bara lära sig svänga så ska han sen få lära sig att göra allting utan ledare! Det blir spännande!
 
Anna och Fonell i samspråk
 
Anna hade minsann med sig mumsiga äpplen till ponnyn
 
Här blir ponnyn hängd på, något han inte bryr sig i, vare sig man gör det inne när han sitter fast eller ute i hagen när han är lös. Vad månne detta bliva?
 
Idag var jag ensam i stallet, så då blev det "bara" ompyssling av hovar och hårrem. Han fick också prova sitt nya täcke som jag fått tag i av Anki (TACK!). Äntligen har han ett täcke som passar någorlunda på den där växande ponnykroppen. Vilket passar bra eftersom det nu tänker regna och blötsnöa några dagar. Jag tog bort bensnörena och satte svansrem istället, så han kan använda det även när han nu blir helt nykastrerad. 
Jag tempade honom idag, för att ha något riktvärde sen, utifall han får skyhög feber eller liknande efter kastreringen. Tempar imorgon och innan kastreringen på torsdag också för att få flera värden. Idag hade han 38,2 grader.
 
Ett regntäcke kan vara skönt när det hällregnar och inte finns några träd att ta skydd under
 
 
 
 
 

2013-10-21
09:39:24

Long time no write!
Hej och hå, jag har varit i Jämtland och jagat en vecka, så ponnyn har varit under min sambo Johans och min vän Fias beskydd i nio dagar. Han har varit en duktig plutt!
 
Innan jag åkte hem hann jag och Johan ut på en tömkörningstur till, det gick bra. Fonell lyssnar numera på halthjälperna, han har dock inte riktigt kopplat att han ska starta när jag ber honom. 
 
En annan kväll/eftermiddag kom stallhyresvärden Rebecka till stallet precis när jag var där, hon skulle ut och rida och vi gjorde sällskap bort till ridplanen. Fonell fick kliva över några bommar medan Rebecka och Sica red. Ponnyn blev sen helt slut i både kropp och knopp!
 
Ponnyn och jag i en fotbadssession. Ja, ponnyn är i början av en gäspning!
 
Sica på stallgången
 
Åsnan som bor vid ridplanen!
 
Världens tröttaste ponny på väg hem
 
Den här veckan jag varit borta kändes det som han växt minst två centimeter - men det var nog mest all vinterpäls han satt. Han börjar bli riktigt lurvig nu, min ponnybjörn! Hovarna såg riktigt fina ut också, förhoppningsvis läker rötan ut nu när det blir minusgrader och kallt ute.
 
Idag får jag sällskap till stallet av min vän Anna, så då kan det nog bli en kort tömkörningssväng igen. Men på torsdag väntar obehagets dag för Fonell, då blir han valack!
 
På återseende!
 
 
 
 

2013-10-08
15:47:40

Kvällspromenad, fotbad och hovis
Jani, jag är minsann ungefär lika bra på att skriva i den här bloggen som jag är på att skriva i mitt projektarbete på skolan! :P
 
Nä, nu ljög jag. Jag är faktiskt bättre på att skriva här - därför kommer här en uppdatering om min ponny och mig!
Livet går sin gilla gång här i Umeå. Ponnyn får fotbad, borstning och VINTERPÄLS! Han börjar få härlig mjuk och mysig päls nu, och snart är det väl en björn i stallet när jag kommer dit, vem vet!?

Förra vecka tog vi en 50 minuter lång promenad bort till ridplanen och tillbaka. Han skötte sig riktigt bra, blev lite rädd för en bil som kom bakifrån när vi nästan var tillbaka i stallet. Åsnan (som bor vi ridplanen) skriade när vi kom, Fonell blev typ 1.30 m hög, men brydde sig sen inget mer i den. Ska ta kort på den någon gång och visa för er. Den är rätt cool!
 
Hej matte, du - det är något här borta!
 
Blixtar och dunder vad du tar kort heeela tiden!
 
Fonell spanar på en islänning i mrökret
 
Nu har jag övergett sprayflaskan med Virkon, nu är det banne mig riktiga fotbad som gäller! Så varje dag rengörs hoven med hovkrats och borste och sen är det rätt ner i Fonells fotbadshink som gäller!
Han tar det hela med upphöjt lugn, även om han tycker det är sjukt tråkigt att lyfta på hovar och få dem grundligt rengjorda vareviga dag. 
 
Ehurm, matte. Det här anstår inte mig!
 
Fonell och fotbadet
 
Idag hade vi besök av hovslagaren, hon tyckte ända att hans hovar inte var superdåliga och att jag jobbar på bra med mina fotbad och allt desinficerande. Förhoppningsvis kommer han att bli bättre bara det blir vinter och kallt igen. 
 
Vi ska ut och tömköra i veckan hoppas jag, om jag får sällskap ut i stallet. Nu följer det några vyer ur ett ponnyliv.
 
Ponny i boxen
 
Eh, sneare ponny?
 
Som sagt - en kille med stil!
 
Mockade i hagen idag, Fonell stjälpte till genom att vicka ut skottkärran för mig medan han provsmakade handtagen, stålet och hjulet. Han var också mycket intresserad av grepen och tycktes tänka: Vad fasen ska du göra med allt mitt bajs?