Jag och min bagge

2013-04-29
21:38:00

Fonells allra första promenad
Igår åkte jag till stallet vid 9-tiden för att pyssla om Fonell och sen gå hans allra första promenad. Precis innan jag nådde stallet ringde Camilla och sa att hon blivit frisk från sin magsjuka hon drabbats av dagen innan och skulle följa med mig ut på promenaden. Så trevligt!
 
När jag nådde stallet gick jag till hagen och hälsade på Messa och Clinton, och sedan kom Fonell fram till mig och hälsade, som belöning fick han en massa kliande på manken, som han tyckte var såååå skönt! Haha, sötmulen!
Gick sen in och mockade alla boxarna och när sedan Camilla kom skulle vi gå ut och hämta hästarna. Det var inga hästar nere vid höet, så vi gick längs hagkanten för att komma längre upp i hagen. Då ser vi att tråden, och en hagstolpe, ligger nere typ 20 meter. Det var minsann inga hästar kvar i den hagen! Jag blev lite orolig men Camilla behöll, som alltid, lugnet och sa: "Vi går in och tar ett glas vatten, hämtar grejer och sen löser vi det här."
Sagt och gjort, Camilla gick in och drack vatten med yngsta sonen och jag gick in i stallet och hämtade grimmor. När Camilla kom ut igen kom alla tre hästarna i full fart längs vägen, de hade ju stenkul!
 
Messa har ju bott på gården så himla länge, så det kändes ändå rätt bra att hon ledde sällskapet, de sprang och busade ett tag, sen så lugnade de sig och började beta upp på lägdan ovanför Kurt och Brunos hus. Vi hämtade lite mutor och samlade in gänget. Så egentligen blev ju det Fonells första promenad! Han blev lite stressad när Clinton sprang runt, han var nämligen fortfarande lös, bakom oss. Han reste på bakbenen ett par gånger, men det löste sig och vi gick in i stallet. Tre upplivade och glada hästar minsann!
 
Väl inne i stallet blev det pyssel, Fonell skötte sig fint fastsatt på stallgången åter igen. Hängde lite i grimman när jag lyfte hans ena framhov, men inget allvarligt. Sen var det dags för den planerade promenaden! Clinton fick följa med som lekfarbror!
 
 
Allt gick jättebra, jag är en stolt matte!
Idag fick jag anledning att bli ännu stoltare när Camilla ringde och meddelade att han skött sig jättefint vid insläppet på kvällen. Messa hade fått ett av sina ryck och vägrade komma in, men då hade Fonell kommit fram till Kurt och Kurt hade gått in med Fonell först, sen hade de två andra bara följt med honom in. Vad himla fint!
Imorse vid utsläppet hade allt också flutit på utan stress. Ibland undrar jag om han verkligen varit helt ohanterad i nästan ett helt år? 
 
Det ska bli så himla roligt att få fortsätta jobba med den här hästen!
 
 
 
 

2013-04-27
17:04:00

Vildhästen is in the house!
Igår eftermiddag kl.15.00 styrde jag och Camilla ekipaget mot Sundsvall för att hämta hem vildhästen. Äntligen! Resan ned gick bra, vi åkte ner och åt och gjorde en vända på Hööks innan vi åkt till Töva och Elenor för att plocka upp lillhingsten. Han gick där så fint med sina bröder och en islänning. In i transporten gick han utan något större bråk, med lite mutor funkar det mesta liksom!
 
Han "grävde" lite i början av resan men sen stod han lugnt och stilla hela vägen till Brynje. Väl framme fortgick urlastning utan problem, de två kompisarna Messa och Clinton, väntade i stallet. Han tuggade hö, rullade sig lite och tog situationen med ett överraskande lugn.
 
Morgon i boxen
 
Idag var jag åter på plats vid 8-tiden för att bevaka utsläppet. Vi tog ut Messa och Fonell först, de skrek, pep och sprang en del.
 
På språng i hagen (Gårdens hundar tyckte förstås att det var roligt med nåt som sprang)
 
Sen släppte vi ut Clinton, den lille runde shettisen. Men då du! Messa vägrade låta Fonell och Clinton hälsa på varandra och hon hade fullt sjå att hålla isär dem. Vilken cirkus! Det lugnade sig dock ganska fort, och jag tror att det där kommer att bli jättebra bara de får lära känna varandra lite mer.
Efter utsläppet reste jag till Anki och lämnade tillbaka släpet som jag lånat.
 
Väl tillbaka i Brynje fick hela högen med hästar komma in igen, pysseldags!
Ledde in Messa, sen följde de övriga två med in utan problem. Började sen med att borsta Messa, då försökte Fonell att klättra över boxväggen ett flertal gånger, men han lugnade sig efter att man sagt åt honom ett par gånger, då stoppade han bara över långmulen och försökte nå Messa så istället. 
 
Sen tog jag ut Fonell på gången. Trodde det skulle vara problem att ha honom fastsatt, men så fort han insåg att han satt fast stod han väldigt lugnt och stilla. Borstade hela hästen plus lyfte hans hovar och pillade lite på dem, inga problem! Det här känns bra det! 
 
Vildhästen i hagen
 
Tre pållar i skogen
 
När jag släppte ut dem (man släpper dem bara rätt ut i hagen från stallet, så de går själva liksom) så hann jag inte öppna till Fonell innan de andra två gått förbi honom, och då jäklar tog han i för kung och fosterland för att hoppa över boxväggen, han kom dock inte över, så efter att ha fått ner honom med alla fyra i golvet igen så gick han glatt ut genom den öppnade dörren istället. 

Imorrn hinner jag dit en sväng på morgonen och pyssla lite, förmodligen hinner vi med en kort promenad också. Dags att börja lära sig följa med den där lilla människan i andra änden av grimskaftet!
Sen bär det av till Umeå igen.
 
Känns ju lite konstigt att lämna honom här "ensam" medan jag är i Umeå, men jag vet ju att han är i goda händer i Brynje. Om 1,5 månader är jag ju hemma för sommaren, då ska vi lära oss nya saker båda två! Fast jag hinner hem minst en helg till innan dess också. Göttmos!
 
Till sist - ett stort tack till Elenor i Sundsvall som tog upp honom dit åt mig, till Camilla, min fina underbara vän som ställde upp på resan och att hjälpa mig med honom. Och så till Anki som lånade mig sin kompis släp (haha) och för att hon är hon!
 
På återseende!

2013-04-26
14:56:50

Kvällsäventyr
Efter en omlagd planering så åker jag och Camilla och hämtar Fonell redan ikväll! Tjohooo!
 
Snart är du hemma trötto!

2013-04-24
22:42:03

Förberedelser
Imorrn ska jag städa boxen, hämta transport, spåna upp boxen och rida Messa.

Peppar för russ-hämtning på lördag!

2013-04-22
22:21:00

Välkommen hit!

Många undrar säkert vad detta nu är...

Många känner mig redan och läser kanske min vanliga blogg (vimlan.blogg.se). Den här bloggen kommer handla om mitt liv tillsammans med min nyfunna vän Fonell.

Vem är Fonell då? Fonell, aka Fåntratten, kom in i mitt liv under fältarbetet till mitt examensarbete. En liten tuff russhingst som stal mitt hjärta redan första gången vi sågs. Med sin ulliga päls, sina bruna vackra ögon och den lilla vita stjärnan kunde jag inte motstå honom!

Fonell och jag i hagen på Lojsta

Jag grubblade, räknade, funderade, sov, pratade med hästfolk, pratade med Johan, räknade lite mer och så en dag visste jag. Den här hästen kan jag bara inte lämna kvar här! Den 18 april 2013 blev han därför min, samma dag som det älskade Skellefteå AIK tog sitt första SM-guld på 35 år. Typiskt bra dag!
 
Jag väntar mig inte att det kommer bli enkelt, det är en unghäst som gått helt utan hantering hela sitt första år. Han är ännu hingst, men kommer förmodligen kastreras inom kort. Jag kommer att möta massor av utmaningar, jag är väl medveten om att jag själv måste lära mig massa nya saker eftersom jag hittills främst varit ryttare och inte kusk. Men den utmaningen fyller mig med glädje och hopp inför framtiden!
 
Tack vare en godhjärtad kvinna från Sundsvall fick han resa upp till Y-län redan den 19 april, och jag planerar att hämta hem honom till det fagra Jämtland på lördag. Då börjar äventyret!
 
Den här lilla bloggen kommer fungera som en egen dagbok för mig och Fonell, men kanske kan den också hjälpa andra glada amatörer att finna inspiration, motivation och mod att våga ta steget! (Det var stort och sjukt läskigt, men nu känns allt rätt)
 
Väl mött!